دیدنی های افغانستان
طاق ظفر
طاق ظفر، طاق یادگاری است که پس از به دست آوردن استقلال افغانستان از سلطه انگلیس (بریتانیا)، در زمان پادشاهی شاه امانالله خان در سال ۱۲۹۸هجری شمسی مطابق ۱۹۱۹ میلادی در کابل بنا یافت. این طاق نماد آزادی و یادبود شهدای افغانستانی است.
در وسط طاق و برسقف کمان مانند و دیوارههای طاق ظفر، نامهای زیادی حک شده است. این نامها، اسامی کسانی است که با خون خود استقلال افغانستان را به دست آوردهاند.
موزه ملی افغانستان
موزه ملی افغانستان مجموعهای از گنجینه آثار تاریخی و میراث فرهنگیِ افغانستان در کابل است. این موزه شامل دو طبقه در منطقه دارالامان، در جنوبغربی شهر تاریخی کابل قرار دارد. این موزه تا سال ۱۹۹۲ نزدیک به صدهزار آثار باستانی کشور و مجموعه مشهور ۳۵۰۰۰ سکه را در خود جای داده بود و یکی از جاذبههای توریستی مهم افغانستان به حساب میآمد. هرچند در طی دهههای اخیر به این گنجینههای صدمههای فراوانی رسیده است اما هنوز نمونههایی از غنای اولیه گنجینهها را در این موزه میتوان به تماشا نشست.
باغ بابر
باغ بابر یک باغ تاریخی و تفریحی است. این باغ به دستور بابر یکی از پادشاهان گورکانی در سال ۱۵۲۸ میلادی در دامنه کوه شیر دروازه کابل ساخته شد و از معدود بناهای تاریخی این شهر است، که از گزند حوادث محفوظ مانده است. شاه بابر این باغ را به سبک پردیسهای ایرانی ساخته و این یکی دیگر از نمونههای وافر علاقه گورکانیهای هند به فرهنگ ایرانی است. فلسفه ساخت این باغها به پردیس یا بهشت بر میگردد و مشخصههایی چون حالت طبقاتی و پلهای، جویها متعدد، آبشارهای کوچک و فوارهها است که به باغهای مشهور کشمیر و باغهای تاریخی کرمان و همچنین باغ فین کاشان شبیه است.
در ابتدای ورودی باغ بابر کاروانسرای زیبایی قرار دارد که به تازگی بازسازی شدهاست و برای ورود به محوطه اصلی باغ باید از این مکان عبور کرد.
قلعه بالاحصار
بالاحصار نام قلعهای باستانی در شهر کابل در افغانستان است. تاریخ ساخت این قلعه به حدود قرن ۵ میلادی میرسد. این دژ یا حصار در حدود سه قرن (از قرن دوم تا پنجم مسیحی) آبادی روی پشته بالاحصار به شکل اثر مذهبی ساخته شده که نظر به شواهد نقاط مجاور میتوان آن را نیایشگاه بودایی خواند.
بالا حصار به دلیل اهمیت استراتژیک و قدمت تاریخیاش یک مکان دارای ارزش تاریخی است. این بنا شاهد جنگهای خونین بودهاست. در جنگ اول افغان و انگلیس (۱۸۳۹ – ۱۸۴۲) و جنگ دوم افغان و انگلیس (۱۸۸۰-۱۸۷۸) و بعد در زمان حکومتهای کمونیستی افغان این قلعه به عنوان مرکز مهم نظامی استفاده میشد. در سالهای اخیر نیز نیروهای ناتو در این قلعه مستقر بودند.
قصر دارالامان
قصر دارالامان از بناهای تاریخی افغانستان است. این ساختمان به فاصله هشت کیلومتر به طرف جنوب غرب شهر کابل در زمان امانالله خان ساخته شدهاست. این بنا در سال ۱۳۰۴ ه.ق تحت نظر مهندس والتر هارتن آلمانی آغاز و در سال ۱۳۰۶ تکمیل شد. ۱۵۰ اتاق کوچک و بزرگ در این قصر وجود دارد که تمام دستگاه دولتی دوره امانی از آن استفاده میکردند. در کودتای ۱۶ بهمن ۱۳۶۸ خورشیدی به رهبری ژنرال شهنواز تنی، وزیر دفاع پیشین افغانستان علیه دولت دکتر نجیب الله، این محل هدف بمباران قرار گرفت و بخشی از آن ویران شد.
دارالامان در جنگهای داخلی سالهای دهه هفتاد خورشیدی آسیب بیشتری دید و سرانجام به ویرانهای تبدیل شد و در دو دهه گذشته، مورد استفاده نبودهاست. در دهم خرداد ۱۳۹۵ بازسازی قصر با هزینه ۱۶ میلیون دلار آغاز شد.
منار جام
منار جام از اماکن دیدنی افعانستان در مناطق کوهستانی ولایت غور قرار دارد. این منار در قرن دوازدهم میلادی ساخته شده و ۶۵ متر ارتفاع دارد و در سال ۲۰۰۲ مرکز حفظ میراث جهانی یونسکو خواستار ثبت این منار در فهرست میراث فرهنگی جهان شد. این بنا بعد از قطب منار در دهلی نو هندوستان بلندترین مناره خشتی جهان محسوب می شود.
منار کهنسال و تاریخی جام در حال فرسایش است. فرانچسکو بندارین مدیر این مرکز درباره منار جام گفته است که این منار، احتمالا یکی از سازههای خارق العاده معماری و کهنسالترین برج آجری باقی مانده در جهان است.
یونسکو نیز اعلام کرده که به دلیل جریان آب در رودخانهای که در نزدیکی منار جام قرار دارد، این منار بزرگ در حال فرسایش است.
\
بند کجکی
بی شک بند کجکی را باید جزو اماکن دیدنی افغانستان دانست. این سازه اسرارآمیز که با نام سد کجکی نیز شناخته می شود، روی رود هیرمند ساخته شده و در فاصله ۱۶۱ کیلومتری شمال غربی شهر قندهار مستقر است. کارکرد این سد برای آبیاری زمینهای خشک و تولید برق بوده و ظرفیت آبگیری این سد ۲٫۸ میلیارد متر مکعب است. سد کجکی آبخیز اصلی حوضه سیستان به شمار می رود.
آبهای روان شده از این سد تا ۵۰۰ کیلومتر به سوی پاییندست، در کانالهای کشاورزی منطقه جریان مییابد. طی سالهای گذشته به جهت خشکسالی در افغانستان به عنوان سرچشمه آب هیرمند با بسته شدن دریچههای سد کجکی و کاهش ورودی آب به هیرمند در ایران در بین دو کشور اختلافاتی بروز کرد. بنا بر قراردادی که میان ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۱بستهشده، آب باید همواره در جریان و در هر ثانیه ۲۶ مترمکعب آب (معادل ۸۵۰ میلیون مترمکعب در سال) سهم سیستان و دریاچه هامون باشد تا سهم منطقه سیستان ایران به این منطقه برسد. بسته شدن کامل سد کجکی و نرسیدن سهم سیستان در زمان طالبان از مسائل مورد مناقشه میان دو کشور بوده است.
بند امیر
به مجموعه شش دریاچه در بلندیهای هندوکش در ولایت بامیان گفته میشود که با سدهای طبیعی از یکدیگر جدا شدهاند. آب این دریاچهها توسط چشمهها تأمین می شود. این منطقه نخستین پارک ملی افغانستان نیز بهشمار می آید. مناظر زیبا، دلپذیر و دلچسب این ساحه، دولت مرکزی را واداشت تا بند امیر را به عنوان اولین پارک ملی در افغانستان اعلام کند. این بند یکی از عجایب طبیعی و اماکن دیدنی افغانستان محسوب می شود.
آب زلال بند امیر، جهانگردان بسیاری را جذب خود کرده است و برخی آن را شفابخش می دانند. اهالی بند امیر، سادات حسینی نسب از فرزندان سلطان سید احمد کبیر (شاه برهنه) هستند. بند امیر دارای ۶ دریاچه است و آب آن از چشمهای معروف به نام کپرک که تقریبا ۱۴ کیلومتر از بند امیر فاصله دارد سرچشمه میگیرد. بند غلامان، بندذوالفقار، بندپنیر، بند قنبر، بند پودینه و بند هیبت که توسط دیوارهای سنگی شیبدار تراورتن احاطه گردیده ۶ دریاچه این منطقه هستند. مردم محلی، بنای آن را به علی بن ابی طالب و معجزاتش نسبت میدهند و در این مورد داستانهایی روایت می کنند.
رشته کوه های پامیر
پامیر نام مجموعه رشته کوههای متصل به هیمالیا و مشرف به زنجیره کوهستانهای تیان شان، قراقروم، کونلون و هندوکش است و در میان بلندترین مناطق کره زمین قرار دارد. از گذشته دور این مناطق را با اصطلاح بام جهان میشناسند. هرچند بخش گسترده ای از این کوه ها در تاجیکستان و قرقیزستان جای گرفته، اما افغانستان نیز سهم بسزایی از این منطقه دارد. مردم این منطقه با جهان تقریبا بیگانه اند و همیشه در آرامش زندگی کرده اند، حتی در زمان جنگ های بحرانی کشور افغانستان این سرزمین در صلح و آرامش بود.
شاه دوشمشیره
شاه دو شمشیره در افسانه لیث بن قیس بن عباس یکی از سرداران جنگی عرب علیه کابلستان بود. میگویند او به اندازه انسان خشمناک بود که پس از تخریب دیوار کابل توسط منجنیق با دو شمشیر سپاهیان کابل را میکشد. این سرلشکر پس از اینکه دیوار دهمزنگ شکاف بر می دارد، با دو شمشیر وارد صحنه نبرد می شود تا اینکه در محل مسجد شاه دو شمشیره کشته میشود و همانجا دفن میشود. پس از اینکه مسلمانان کاملا فاتح میشوند، در کنار مدفن وی مسجد ساخته و نام شاه دو شمشیره را روی آن می گذارند. مسجد شاه دو شمشیر چندین بار ویران شده است.